Glutation Life Power

CENA: 235 zł 249 zł

Glutation Life Power
Glutation Life Power
Glutation Life Power
Glutation Life Power

 GLUTATION LIFE POWER

 Glutation to niewielka, ale niezwykła cząsteczka wytwarzana przez organizm, niezbędna dla jego prawidłowego funkcjonowania i ochrony. Pełni cztery główne funkcje: działa jako detoksykant , antyutleniacz, ochrona dla DNA oraz stymulator odporności. Gdybyśmy nie wytwarzali glutationu, nasz organizm narażony byłby nieustannie na procesy niszczenia, nieodporny na ataki wirusów, bakterii oraz degradację przez toksyny.

Glutation, czyli ?-glutamylocysteinyloglicyna występuje powszechnie we wszystkich komórkach prokariotycznych i eukariotycznych. Bierze udział w procesach obrony wewnątrzkomórkowej, likwiduje reaktywne formy tlenu, m. in. neutralizuje nadtlenek wodoru i nadtlenki lipidów.

Cząsteczka glutationu charakteryzowana jest jako trójpeptyd, wytwarzany z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny i cysteiny. W trakcie wytwarzania związku bardzo istotna jest obecność witaminy C, która wpływa na prawidłową budowę cząsteczki. Glutation produkowany jest przez komórki organizmu, jeśli posiadają one niezbędne do tego substraty (aminokwasy i witaminę C). Zapotrzebowanie organizmu na glutation jest bardzo wysokie, ze względu na dużą szybkość zużywania tego związku w pod wpływem wielu bodźców: stresu, wysiłku fizycznego, choroby, zmęczenia, obecności toksyn. Ponadto produkcja tego związku zmniejsza się wraz z wiekiem (proces starzenia komórek).

Glutation to najważniejszy antyutleniacz naszego organizmu. Komórki człowieka są nieustannie poddawane działaniu wolnych rodników, które przyczyniają się w znaczącym stopniu do rozwoju wielu chorób: nowotworów, chorób serca i układu krwionośnego, cukrzycy, procesów obumierania komórek. Wolne rodniki są unieszkodliwiane przez związki o charakterze antyutleniaczy (np. witaminy C i E, selen), które w większości muszą być dostarczane w zbilansowanej diecie (nie są produkowane przez komórki). Glutation jest głównym antyutleniaczem wytwarzanym przez sam organizm, najbardziej naturalnym dla komórek i stanowiącym składową komórki. Dlatego odpowiedni poziom jego stężenia w komórce jest niezwykle istotny dla przebiegu procesów unieszkodliwiania wolnych rodników.

Dodaj produkt do koszyka